2021. június 26., szombat

Amerikában jártunk - Útinapló 6. rész (Grand Canyon és Williams)

Előző rész itt.

A rádióban aligha lehetett befogni olyan adókat, amiből nem indián törzszenét sugároztak, aminek egyébként nagyon megörültünk, bár vezetés közben inkább kerülni szoktam a transzállapotot. Page-től a 2 és fél órás út a Colorado fennsíkon egészen a Grand Canyonig őslakos települések között vezetett, apró völgyeken, mezőkön keresztül, távolban a Humphreys hegy fehéren világító havas csúcsával. A cameroni elágazásnál nyugat felé fordulva a táj ismét megváltozott és a Kis Colorado folyó nem is olyan kicsiny kanyonja adott némi ízelítőt abból a csodából ami várt ránk. 

A szurdok dél-keleti peremén haladva első megállónk a Desert View Watchtower volt, ahonnan először csodálhattuk meg a lélegzetelállító látványt melyet a kanyon azon csücske adott. A panoráma végtelen volt. Olyan hatalmas, hogy képtelen voltam azt befogadni. Nem volt perspektívám, nem volt mihez mérjem apróságom, és a természet grandiózusságát. Nem igazán értettem meg a Grand Canyont s talán nem is fogom. Ahogy Teddy Roosevelt elnök -aki egyébként szívén viselve a hely sorsát megalapította a nemzeti parkot- fogalmazott: "A Grand Canyon félelemmel tölt el. Összehasonlíthatatlan - leírhatatlan, abszolút páratlan az egész világon.". 

A kanyon 446 km hosszú, legtágabb szélessége 29 km és a majd' 2 km-es mélységet is eléri. Közel 2 milliárd éves geológiai történelmet olvashatunk ki a tökéletesen megmaradt kőzetek rétegeiből, mely alátámasztja, hogy a Colorado folyó csupán 5-6 millió évvel ezelőtt kezdte formálni a szurdokot. Előtte sekély tengerek, majd sivatagok fedték a tájat, s 75 millió évvel ezelőtt a terület emelkedni kezdett, nagyjából egy időben a Sziklás-hegység kialakulásával. Ezt követően úgy 57 millió évre létrejött a Nagy medence a kéreg folyamatos nyúlása közben, melybe végül a már kialakult fennsíkon csordogáló folyók bezúdúlva utat találtak. A 6 millió évvel ezelőtt kialakult Kaliforniai öböl azonban ösvényt nyitott az ős Colorado folyónak, mely elfoglalta régebbi medrét az északi Kaibab és a déli Colorado fennsík között, így kezdve kialakítani és mélyíteni a Grand Canyont.

A 2 millió évvel ezelőtti jégkorszak okozta nedves levegőnek vagy az utána következő aktív vulkanikus tevékenységnek nagy szerepe volt a kanyon szélesedésében. Az utolsó jégkorszak vége, majd az emberi tevékenység nagymértékben csökkentette a folyó vadságát, a gátak léte felborította az üledékek szállítását s lerakódását, így ma irányított áradásokkal igyekeznek harmóniában megőrizni a folyó természetes ritmusát. Bár Roosevelt előre figyelmeztette az embereket: "Hagyd úgy, ahogy van. Nem lehet rajta javítani. Az évek munkálódtak rajta, az ember csak marcangolni tudja." a 20. században az ember mégis belemászott a hely naturális létébe. Természetesen a kanyon alakulása a mai napig aktív. Apróbb földrengések és más, eróziós vagy ember általi tevékenységek szorgalmasan formálják a területet.   

A távolban, ott lent, ott folyt ez a folyó, rendíthetetlen kékségével és akaratosságával, nem is tudva mekkora alkotóerő rejlik benne. Ahogy haladtunk a Grand Canyon falu felé még megálltunk a Navajo, Lipan, Moran és a Grandview kilátóknál melyek tökéletes rálátást adtak az előttünk fekvő határtalan Kaibab fennsíkra és a Colorado mellékfolyói által vájt szurdokokra. Megérkezve az ottani turista központhoz leparkoltunk, majd busszal indultunk a Yaki, majd vissza a Mather kilátóig. A szurdok olyan árnyalatait mutatta meg a pirosnak, barnának és sárgának, melyeket soha nem láttam. Makulátlan precizitással lehetett látni a rétegződéseket, mintha az időt megtréfálva utaztunk volna vissza millió éveket, csak azzal, hogy elbambultunk a geográfiai történelemkönyv fejezeteiben. Olyan volt, mint a csillagokat nézni. Akkor is a múltat pásztázzuk. Persze mint minden csoda, a Grand Canyon is rejt kérdőjeleket. Ilyen például, hogy a másfél milliárd éves kőzetrétegre hogyan került rögtön az 500 millió éves? És hova tűnt az az 1 milliárd éves fejezet a földtani történelemkönyvből?


A Grand Canyon Village nyugati feléhez autóval érkeztünk. Ide fut be a vonat is, mely Williamsből indul. Miután nagy nehezen leparkoltunk ismét buszra szálltunk, hogy fölfedezzük a szurdok ezen kicsiny részét. A Hopi kilátó talán az egyik leghíresebb pontja a South Rim-nek. Ezt a területet egyébként évezredek óta őslakos amerikaiak lakják, akik a kanyonban, vagy barlangokban laktak. Elsők között az ősi Pueblo indiánok telepedtek itt le, majd a Cohonina kultúra emberei, akik felmenői voltak a ma is ezen a környéken élő juman, havasupai és hualapai indián klánoknak. Egészen sok ideig élt ezen a részen a Sinagua indián törzs, mely a Hopi klán őse lehetett. 

A Hopik a mai napig nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek a szakrális helynek, ősi mitológiájukban egészen fontos szerepet tölt be a Grand Canyon. Szerintük négy világ létezik, melyben a lelkek vándorolnak. Amikor az idő és a tér elkezdődött, Tawa a Napszellem létrehozta az első világot, melyben rovarszerű lények éltek boldogtalanul barlangokban. Látva, hogy a terve nem egészen sikerült, megteremtette Pókasszonyt, vagyis a Földanyát, hogy segítse át a szellemeket egyik világból a másikba. A második világban már medvékké és farkasokká lettek a bogarak, azonban így is boldogtalanul élték mindennapjaikat. Tawa ekkor megalkotta a harmadik világot, melyhez ismét Pókasszony segítségét kérte. A szomorú lelkek hosszú vándorlása után mire megérkeztek a harmadik világba emberekké váltak, a Földanya fazekasságot és szövést tanított nekik s megajándékozta őket az íjfúróval. A harmadik világból a negyedik világba való érkezésnek két, azonban nem gondolom, hogy elkülöníthető variánsai léteznek. Az első, melyet általában a gyerekeknek mesélnek, miszerint a harmadik világbeli gonoszság feltűnésével Pókasszony egy bambusznádat növeszt a negyedik kapu bejáratánál, ami maga a sipapu, a Grand Canyon. A negyedik világba csak jószívű, kedves emberknek lehetséges a belépés. A másik verzióban Tawa megmérgesedik és hatalmas áradással sújtja a harmadik világot. Pókasszony ekkor üreges bambusznádba zárja a jó lelkű embereket, akik egy szigetre érkezve nem látnak mást, csak vizet mindenhol, még azután is, miután elültették a bambuszt, hogy felmászhassanak rá. Pókasszony ekkor ismét a segítségükre siet s azt tanácsolja, építsenek hajót a bambuszból és evezzenek kelet felé, amíg meg nem látják a negyedik világ hegyvidéki partját. A negyedik világban az emberek megtanulnak helyesen cselekedni s tisztelni a Halál szellemét, Masauwu-t aki négy táblát ad bizonyítékként azoknak akik visszatérnek az alvilágba, mely igazolja vándorlásukat és helytálló tetteiket. 

A Hopi kilátó gyönyörű panorámát tárt elénk, a kontraszt Föld és Ég között olyan vízszintes volt, mintha Isten vonalzót használt volna. A Nap melegen sütött, de a kanyonból néha egy-egy eltévedt hűvös szellő felfrissített. A Hermit pinehő előtt még két kilátónál megálltunk, csendben és elképedve bambultuk az előttünk áramló természetet, történelmet és eksztatikus energiát. Néha egy-egy kondor vagy sólyom röppent a távolni szurdokból fel, majd vitorlázott le, szemléltetve a kanyon hatalmasságát.  Nem sok szó létezik arra a nagyságra, arra a monumentalitásra, ami a Grand Canyont leírná teljes valójában. Igazából belegondolni is nehéz volt a távolságba, a mélységbe vagy a szélességbe. Teddy-nek igaza volt: leírhatatlan.


A Grand Canyontól egyenes út vezetett délre, egészen Williamsig. Míg meg nem láttuk a Historical Route 66 feliratot, addig csak annyit tudtunk erről a helyről, hogy innen indul a Grand Canyon Expess, ez a hely a kanyon "átjárója". Újdonságként hatott rám, hogy a Route 66 már nem létezik teljes valójában. 

Már az 1850-es években lehetett beszélni a 66-os út őséről, ám egészen 1926. november 11-ig nem létezett hivatalosan a US66 Interstate Highway. Az Amerikai Egyesült Államok főútja Chicago-tól (Illinois) egészen Santa Monica-ig (Kalifornia) futott, átszelve 8 államot, 3940 km-en keresztül. Az út elsősorban a keletről nyugatra költözőket szolgálta, különösen a '30-as években, amikor a dust bowl miatt (porviharok időszaka Oklahoma, Kansas, Texas és Arkansas területén, mely jelentősen károsította a préri ökológiáját és ellehetetlenítette a mezőgazdaságot) családoknak kellett elhagyniuk otthonaikat és farmjaikat. A forgalom növekedése miatt egyre több kisebb, családi kézben levő üzlet, étterem,  benzinkút és szervíz nyílt az út mentén, mely a nagy gazdasági világválság ideje alatt kiutat, megélhetést és kis megkönnyebbülést jelentett az embereknek.


1938-ban ez volt az első út az USA-ban, amit elejétől a végéig lebetonoztak, így a II. Világháború alatt praktikusan lehetett használni a katonai felszerelések szállítására is. Az '50-es években ez az út lett a Los Angeles felé tartó vakációzók főútja. Mivel az út a Grand Canyon, a Printed Desert vagy az arizónai Meteor Kráter közelében haladt, így a turizmus egyre növekvő tendenciát mutatott. Divatossá váltak az indián sátor alakú motelek (teepee motel), gyorsétkezdék, drive-trhough-k, jégkása és fagyi bódék de még a hüllőfarmoknak is volt keresletük. Tulajdonképpen az amerikai életvitel mikrokozmoszának lehettünk szemtanúi a 66-os út mentén. Élettartama alatt megannyi alakításon, fejlesztésen ment keresztül, azonban 1985-ben hivatalosan is eltávolították az Államok autópályarendszeréből, miután a 40-es Interstate Highway-el helyettesítették megannyi szakaszát, elkerülve azokat a kis városokat, melyeket annak idején átszelt a 66-os út, adva megélhetést az ottaniaknak. A teljesség hiányával csupán mint Historical Route 66 került ismét vissza Amerika térképére, őrizve ezzel a fél évtizeden át tartó szolgálatát és életérzését. Ebből kaptunk is kicsit Williamsben, ami az utolsó város volt a Route 66 vonalán, ami kitartott, melyet végül megkerült a 40-es út.

Farkaséhesen léptünk be a motelünk melletti steakehouse-ba, s örömmel vettük tudomásul, hogy több mint egy év után először fogunk élőzenét hallgatni vacsoránk közben. A hely egy igazi vadnyugati  kocsmára hasonlított, faburkolatú falakkal, azokon híres cowboyok és banditák képeivel, amerikai zászlóval, batwing ajtókkal elválasztva tereket. (Kifejezetten élveztem nagy hévvel belökni magam előtt a klotyó ajtót, mint a filmekben.) A főnök egy igazi bajszos, őszhajú Jockey Ewing volt western csizmában, kalappal a fején, kockás inge lezseren betűrve farmernadrágjába, melyet egy kézzel készített öv díszített. Rögtön megkérdezte másik felemet, hogy mit keres egy ilyen alak olyan csinos nővel mint én. Menten szimpatikus lett a hely mindkettőnknek, így jó kedvvel, country rock zenét hallgatva vacsoráztunk egy igazán kellemes és autentikus helyen (Miss Kitty's Steakhouse). Másnap reggel körülbelül 20 perc alatt átsétáltunk a város nyugati határához old timer autókat, szuvenír boltokat, Route 66 mini múzeumokat és megannyi kávézót, ruha, cipő és kacatboltot nézegetve. Az egész város mintha megállt volna az időben, megőrizve a 66-os útnak fénykorát, mikor a férfiak többsége még udvarias lehetett, a nők igazi nők voltak - s úgy is öltözködtek, mikor a zene még eredeti volt és a szórakozáshoz elég volt egy autó és néhány jó barát - mobil, insta meg facebook nélkül. 

A rodeo telepen aznap fegyver vásárt tartottak. Már önmagában sem értettem mi mit keresnénk ott, de mivel ilyennel Európában ritkán találkozni, befizettünk egy szemlére. A megdöbbentő az, hogy az USA-ban mindenkinek lehet fegyvere. Ez alkotmányos alapjog, mely 1791 óta nem változott! Szinte megdöbbentő az is, hogy mekkora káosz uralkodik a Legfelsőbb Bíróság fejében a fegyverviselést kontrolláló alacsonyabb, állami szintű jogi kiskapuk miatt. Míg például az alkoholfogyasztás korhatára 21 év az Államokban, addig egy 18 éves már legálisan juthat hozzá fegyverhez. És közben csodálkoznak, hogy az erőszakkultusz csak egyre növekszik. A fegyvertartás semmiféle lelki, vagy érzelmi vizsgálathoz nincsen rendelve, a fegyvervásáron sem kérdezte volna meg tőlem senki, hogy pszichopata vagyok-e. Megtetszik egy pisztoly, megkérdezem milyen töltények kellenek bele, virítom a lóvét és kérdés nélkül távozhatok vele. Nagy baj van ezzel. Szerintem. Ettől függetlenül érdekes volt látni ezeket az embereket, volt aki saját faragású puskát árult, egészen kifinomult munkával, volt aki csak töltényt, de akadtak olyanok is, akik antik fényképezőgépet vagy órákat igyekeztek eladni vagy elcserélni. Mivel közel sem vagyunk fegyver fanatikusok, így egy óránál többet nem is töltöttünk el ezen a furcsa, radikális helyen, ami egyébként tele volt tűzdelve "F*ck Biden" és "Trump 2024" feliratú zászlóval. Búcsútintve Williams-nek és Arizónának, Nevada felé vettük az irányt, hogy elvesszünk a szerencsjátékok zűrzavarában.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése